WATERMETHODE als opbaar methode 

Overleden foetus is verkleurd, huidje gaat los laten, watermethode toepassen om verkleuring te verhelpen
Foetus wordt weer mooi roze, de verkleuring gaat weg na een nachtje in koud water te hebben gelegen
Een overleden foetus kleurt weer mooi roze na de watermethode toe te hebben gepast

Hoe doe je de watermethode..

 

Wanneer je kindje veel te vroeg geboren wordt moet je al meteen weer afscheid nemen. Afscheid van alles waar je van droomde, een leven samen met je kindje.

Om goed afscheid te kunnen nemen, is het heel belangrijk dat je je kindje nog kan zien, indien je wilt nog kan verzorgen, vasthouden en veel kan knuffelen.
Mooie foto’s nemen of laten nemen, afdrukjes van handjes en voetjes maken en misschien een plukje haar bewaren...
Dat kan het beste als je je kindje mee naar huis neemt.
Hier zul je rustig de tijd kunnen nemen om goed afscheid te nemen, herinneringen voor het leven te maken is heel belangrijk, lees daarom onderstaande zeker even door... 

 

Veel te vroeg geboren overleden kinderen worden na de geboorte eigenlijk altijd meteen in een uitvaartkistje of mandje gelegd. Bij deze hele kleintjes verkleurt de huid snel en het lijfje kan een beetje gaan vervormen omdat deze nog grotendeels uit kraakbeen bestaat.

Hierdoor kun je niet veel tijd met je kindje doorbrengen, de uitvaart moet spoedig plaats vinden.

Dat is echt niet altijd nodig! Vaak is het een kwestie van goed verzorgen, het lijfje op een goede manier koelen en beschermen.

 

De watermethode is hier een goede oplossing voor.  
Je kindje heeft tijdens zijn leventje  in je baarmoeder al in het water geleefd. Dat is het best voor het huidje en lijfje...

 

De voordelen van de watermethode:

 

 • Een kleine baby neemt de foetushouding weer aan.
 • De huid wordt lichter, ook als het huidje al donker verkleurd was na de geboorte
 • Er treedt geen of bijna geen vervorming meer op
 • Je kunt in het water ook mooie foto's van je kindje maken.
 • Het kindje laten zien aan vrienden en familie is nu makkelijker omdat het er mooi uitziet, zo kun je samen met eventuele broertjes en zusjes, opa en oma, afscheid nemen.
 • Je kunt het kindje aanraken zonder bang te hoeven zijn om het te beschadigen
 • Jullie kunnen je kindje langer bij je houden en goed afscheid nemen. 


Bovenstaand een foto van een prematuur geboren en overleden kindje dat al wat verkleurd is en daarnaast twee foto's van de handjes en beentjes van hetzelfde kindje waarbij de watermethode is toegepast, de blauw/paarse verkleuring is weg en het kindje kleurt al weer mooi roze.

Wat houdt de Watermethode in?

Je hebt nodig:

 • Een grote bak of kom, iets groter dan je kindje.
 • Liefst een bak waar je doorheen kan kijken van alle kanten, zo kan je je kindje altijd goed zien.
 • Een bak van plastic of glas kan dan beiden, alleen glas gaat door de kou van het water beslaan en plastic beslaat niet zo snel. 
 • Water uit de kraan, zo koud mogelijk! Als je kindje al verkleurd is doe er dan voor de eerste dag of nacht wat ijsblokjes bij in het water, dan wordt je kindje snel weer mooi roze. 
 • Ververs het water en de ijsblokjes net zo lang als nodig is.


Wat moet ik doen:

 • Leg je kindje nu voorzichtig in de kom met water.
 • Wanneer je kindje weer mooi roze geworden is kun je het af en toe even uit de kom met water nemen, pak het voorzichtig vast en leg het neer op een heel zachte handdoek, een zacht dekentje of een wikkeldoekje, zodat het kwetsbare huidje niet beschadigd.
 • Wanneer de kom niet zo groot is, kan deze ook voor de nacht eventueel in de ijskast geplaatst worden om goed koud te blijven, zeker in de zomer als het heel warm is handig. Of doe er steeds ijsblokjes bij.
 • Het water moet elke dag ververst worden, dus als je kindje er even uit is, maak de kom dan even schoon en doe er schoon koud water terug in.
 • Zo kun je je kindje koelen als het goed is tot aan het afscheid, het water mag niet zoet gaan ruiken, dan tussendoor nog even water verversen.

Andere koel methoden

CuddleCot babykoeling of Koelplaat

Indien koud water niet optimaal werkt, dan is de CuddleCot babykoeling een andere oplossing. 
Deze babykoeling werkt met een klein apparaat dat op het stopcontact wordt aangesloten en het water koelt tot 8 graden, dit water loopt door een matrasje heen, waarop je (prematuur) baby komt te liggen.Te huur bij ons, vraag naar de voorwaarden.

Traditionele Koelplaat

Deze koelplaat is een ijzeren plaat die onder het matrasje in wiegje of onder mandje of kistje kan worden geschoven, aan de plaat zit een motor vast die in het stopcontact gaat.

De koelplaat wordt heel erg koud en daardoor wordt je kindje ook erg koud, soms kunnen hele kleine kindjes wel licht gaan bevriezen (bij kleine kindjes zou een kleine koelplaat moeten worden gebruikt speciaal voor prematuur kindje of baby).

Lichte Balseming

Lichte balseming kan alleen vanaf een voldragen baby gebruikt worden, (niet bij een prematuur kindje) hierbij wordt er vloeistof aan de aderen toegevoegd om te zorgen dat je kindje mooi blijft, bij deze methode van lichte balseming is helemaal geen koeling meer nodig.

Lees de aankomende hoofdstukken over de CuddleCot koeling, gewone koeling en Lichte Balseming beslist even door, zodat je een goede beslissing kan maken hoe je je kindje thuis zou willen koelen.

Wathermethode voor overleden foetus en prematuur baby