Wat zegt de WET, bij het overlijden van een kindje..

Voorlichting voor ouders van een overleden baby of ouder kindje, wat zegt de Wet over de uitvaart.De wet maakt onderscheid tussen overlijden voor en na 24 weken zwangerschap.

 

Je kindje is overleden voor 24 weken zwangerschap:

 

Wanneer je kindje overlijdt voor de 16 weken zwangerschap, dan heet dit een miskraam.

Overlijdt je kindje na 16 weken zwangerschap of wanneer een kindje tijdens de bevalling overlijdt dan noemt men dit een doodgeboorte (intra-uterien of vruchtdood).

Wanneer je kindje overlijdt na 24 weken zwangerschap of als je kindje in de eerste 7 dagen na de geboorte overlijdt dan spreekt men van perinatale sterfte.

Voor de grens van 24 weken hoef je volgens de wet geen aangifte te doen, na deze 24 weken grens wel.

Je hoeft in principe geen aangifte te doen als je kindje voor de 24 weken grens is overleden, je hebt geen verplichting hiertoe (tenzij je kindje langer dan 24 uur geleefd heeft). Je mag je kindje wel een naam geven, aangifte doen, je kindje in je trouwboekje bij laten schrijven.

Je hoeft het niet officieel te laten begraven of cremeren, maar dat mag natuurlijk wel, je mag het eventueel zelf in je tuin begraven (zie wel de verordening van de gemeente waarin je woont en overweeg de nadelen bijv. bij verhuizing) of je kindje door het ziekenhuis laten cremeren. (het ziekenhuis zorgt dan voor de crematie van je kindje waarbij meerdere kindjes tegelijk worden gecremeerd. De tijdsduur tussen bevalling en cremeren ligt daarbij tussen enkele weken tot zelfs enkele maanden, soms wordt je op de hoogte gebracht wanneer de crematie heeft plaats gevonden, maar dat verschilt per ziekenhuis)

Maar je mag je kindje ook laten begraven op een speciaal kinderplekje op het kerkhof, of vlinderhofje speciaal voor kindjes tot 24 weken zwangerschap, je kindje laten cremeren in een crematorium. (jullie alleen met je kindje, of juist samen met anderen bijv. opa's en oma's, familie, vrienden..)

Na het cremeren in een crematorium kun je later eventueel de as van je kindje in een speciale baby urn voor in huis of tuin doen of de as laten verstrooien op een speciaal strooiveld bij het crematorium of zelf (op een mooie plek die veel voor jullie betekend) in de vrije natuur uitstrooien....

 

Je kindje is overleden na 24 weken zwangerschap:

Als je kindje is overleden met 24 weken zwangerschap of meer, of wanneer je kindje langer dan 24 uur geleefd heeft en daarna overleden is dan ben je volgens de wet verplicht om aangifte te doen, je kindje een naam te geven en bij te laten schrijven in je trouwboekje.

Je kunt als ouder(s) zelf aangifte doen van de geboorte en overlijden van je kindje of het laten doen door een uitvaartverzorger.

De uitvaart van je kindje moet binnen 6 werkdagen na het overlijden gebeuren,  een uitvaartverzorger kan je daarbij helpen en ondersteunen, heel veel kan en bijna alles mag, maar je moet volgens de wet wel binnen de regels blijven van wat een gepaste uitvaart is.

Je bent overigens niet verplicht om een uitvaartondernemer in de hand te nemen om de uitvaart van je kindje te regelen en begeleiden. Tegenwoordig willen heel veel ouders zelf alles regelen en de uitvaart ook zelf begeleiden.
Als jullie dat ook willen, moet je er eerst even goed over nadenken of je dit met zijn tweetjes of misschien met hulp van de familie aan kunt.
Indien jullie beslissen om alles zelf te doen dan is dat een heel mooie ervaring en helpt zeker mee om met dit grote verdriet om te gaan.

 

Je kindje is nog niet overleden, maar je weet al dat je kindje aan een ziekte of afwijking binnenkort gaat overlijden:

Indien je kindje ziek is of een niet met het leven verenigbare afwijking heeft en binnenkort komt te overlijden kun je een vrijblijvend en oriƫnterend gesprek met een uitvaartverzorger aanvragen, dan kun je alvast kennis maken en kijken hoe je al jullie wensen en gedachten om kunnen zetten in een mooi afscheid.
Indien jullie het hele afscheid samen willen regelen en begeleiden, zonder uitvaartondernemer, lees dan deze website zeker even goed door, (ik kan jullie ook eventueel begeleiden via de telefoon en mail, zodat jullie altijd hulp op afstand hebben.)

Nu alvast nadenken en informatie inwinnen geeft straks een stukje rust in een zeer emotionele tijd.