Gaat je kindje mee naar huis, of uitvaartcentrum..

Laat je je overleden kindje begraven of cremeren, lees hier de verschillen, zodat je een juiste keuze kan maken

Je kindje thuis..

Je kindje is overleden, er is ontzettend veel verdriet, maar er moeten ook meteen beslissingen genomen worden, dat is heel naar, maar wel nodig. Je moet gaan beslissen of je je kindje mee naar huis gaat nemen (indien het in het ziekenhuis ligt) of het thuis laat (indien je kindje nu thuis is) of laat overbrengen naar een uitvaartcentrum.

Veel ouders kiezen ervoor om thuis hun kindje te gaan verzorgen, om het nog te kunnen knuffelen, voor te lezen of misschien een liedje voor te zingen.
Misschien nog even lekker helemaal insmeren met babyolie om daarna mooie kleertjes aan te trekken.

Thuis kun je ook makkelijk een stukje haar afknippen om te bewaren, een afdruk maken van handjes en voetjes, foto's maken of laten maken door een fotograaf van één van de stichtingen die verderop genoemd worden, de stichtingen zorgen dat er een professionele fotograaf naar jullie toe komt om een kleine fotoreportage te maken van jullie en je kindje, eventueel met broertjes en zusjes erbij, om een mooi aandenken te hebben voor later. De fotograaf wordt door de stichting betaald, dat kost jullie als ouders niets.

De rit naar huis mag je zelf inkleden zoals je zelf wilt, je mag je kindje in eigen auto vervoeren als je dat zou willen, als het een kleine baby is dan mag dat ook op schoot bij je gebeuren. Of in een MaxiCosy. 
je kunt er ook voor kiezen om je kindje door een uitvaartondernemer (die je altijd zelf mag kiezen) naar huis laat vervoeren.

Thuis moet je kindje wel gekoeld gaan worden, neem je een uitvaartondernemer in de hand dan zal deze een koeling gaan verzorgen. maar als je kindje nog klein is kun je ook kiezen voor de Watermethode of CuddleCot koeling, ook kun je je kindje laten balsemen, dan heb je helemaal geen koeling nodig. (Deze methode's worden (alle drie) verder op deze website voor je beschreven.

Neem je een uitvaartondernemer in de hand dan zal deze je kindje op een plaatkoeling leggen, in het eigen wiegje, eigen bed,  uitvaartmandje of kistje.

Schroom niet om je kindje af en toe even op te pakken en bij je te houden, zo neem je afscheid, knuffel  en kus gerust.
Wel is het belangrijk om je kindje steeds tussendoor weer terug op de koeling te leggen. Je kindje kan als alles helemaal goed gaat tot aan de uitvaart bij jullie thuis blijven.

Je kindje naar een uitvaartcentrum..

Je hoeft natuurlijk niet je kindje thuis te laten of naar huis te laten brengen, het kan ook in het mortuarium van het ziekenhuis blijven tot aan de uitvaart of naar een uitvaartcentrum over gebracht worden.

Indien je kindje in het ziekenhuis is, dan kan de verpleging het naar het ziekenhuis mortuarium brengen, op afspraak kan je dan je kindje even zien in een wiegje of mandje.
Vraag hierbij wel meteen naar de kosten, die kunnen nog behoorlijk hoog oplopen voor gebruik van het mortuarium, ook de bezoekjes moet je waarschijnlijk apart betalen. Soms zijn de kosten ook hoger als het weekend is en je wilt je kindje zien, samen met opa en oma of broers of zusters.

Zelf naar een uitvaartcentrum brengen kan ook, maar de uitvaartverzorger kan dit ook voor je doen.
Wanneer je niet aanwezig bent in het uitvaartcentrum zal je kindje in een koelcel liggen. Een koelcel is een soort ijskast, met een lage temperatuur om te zorgen dat je kindje er goed uit blijft zien.

Je mag je kindje natuurlijk altijd bezoeken, neem dan contact op met je uitvaartverzorger en geef aan op welke momenten je zou willen komen, de uitvaartverzorger zorgt dan dat je kindje klaar ligt in een wiegje, mandje of kistje. (indien dit als uitgezocht is door jullie)

je kunt je kindje altijd bezoeken wanneer je maar wilt, maar wel altijd op afspraak.
De kosten van een uitvaartcentrum kunnen behoorlijk hoog zijn, houdt hier rekening mee. je kindje kan in het mortuarium blijven tot aan de uitvaart.

Kies je voor een uitvaartcentrum of voor een dienst in een intiemere setting bijvoorbeeld thuis of huur je ergens een zaaltje