Begraven of Cremeren van je kindje

Uitvaartkistje om je kindje in te begraven

Begraven

Om je kindje te kunnen begraven moet er een begraafplaats worden uitgezocht, dat kan een traditionele begraafplaats zijn, maar ook een natuurbegraafplaats, daar mag meestal geen steen neergezet worden, maar je kindje ligt dan midden in de natuur, misschien een mooi plekje onder een boom, waar nog wel de zonnestralen om kunnen schijnen.

Een traditionele begraafplaats heeft vaak een apart kindergedeelte, een fleurig ingericht deel, waar ouders een warm en mooi plekje voor hun kindje kunnen maken.
Wanneer je kiest voor begraven zorg dan dat je een paar keer gaat kijken op de begraafplaats. zodat je zeker weet dat je ook een goed gevoel over het plekje hebt dat je uitgezocht hebt, of neem een stel goede vrienden mee of opa en oma. Neem voor het uitzoeken van het plekje echt de tijd, je zal hier zeker in het begin als je kindje hier ligt waarschijnlijk vaak zijn.

Wanneer je je kindje laat begraven kun je zelf het mandje of kistje langzaam in het graf laten zakken.
Soms maken ze ook een instapgraf, dan kan één van de ouders in het graf gaan staan en de kist aanpakken (allen bij een klein kindje) en de andere ouder kan het mandje of kistje aangeven.

Een mooie harturn om later de as van de crematie van je kindje in te doen

Cremeren

Wanneer je besluit om je kindje te laten cremeren, zal je kindje in een mandje of kistje worden verbrand tot as.
Deze as kun je mee naar huis nemen en in een mooie urn neerzetten op bijvoorbeeld een soort altaartje waar je een foto bij zet en een kaarsje, misschien af en toe een bloemetje.

Je kunt ook de as uitstrooien op een mooi veld met bloemen,of op een plek die een speciale betekenis voor jullie heeft.
De as urn kan ook begraven worden op een urnenveld, of bijgezet in een urnenmuur.
Sommige crematoriums hebben een apart zaaltje waar de urnen van kindjes kunnen staan met een foto, een speeltje of een bloemetje erbij.

Besluit zelf wat je het prettigst vindt, bij een baby onder de 24 weken zwangerschap krijg je meestal al snel de as, bij een voldragen baby of ouder kindje duurt het 4 weken alvorens jullie de as krijgen of mogen ophalen, dit heet de wettelijke wachttijd.

Begraven

Vooraf aan de eigenlijke begrafenis kan er in een uitvaartcentrum een aula gehuurd worden, maar je kunt de plechtigheid ook elders houden, in een intiemere setting, bijvoorbeeld een zaaltje ergens huren, of misschien bij je thuis.Dit hangt ook een beetje af van het aantal mensen die je wilt uitnodigen om bij het afscheid van je kindje te zijn.

Tijdens de dienst kan er geluisterd worden naar muziek en/of er kunnen mensen (familie en vrienden) aan het woord gelaten worden.

Cremeren

Vooraf aan de crematie kun je een aula huren in het crematorium of je huurt ergens anders een mooi zaaltje dat meer bij jullie past, of gewoon bij jullie thuis.

Er kan muziek geluisterd worden en familie en vrienden kunnen spreken.

Wanneer je kindje gecremeerd gaat worden in het crematorium kunnen jullie het kistje of mandje achterlaten, maar het is ook soms mogelijk om mee naar de ovenruimte te gaan als je dat fijn vindt, soms is het zelfs mogelijk om aanwezig te zijn bij het invoeren van je kindje in de oven of dat je zelf het mandje of kistje mag invoeren.

Uitvaartmandje of Uitvaartkistje

Als je de beslissing hebt gemaakt of je je kindje wilt gaan begraven of cremeren dan moet je nog de keuze gaan maken wat de laatste rustplaats van je kindje gaat worden, een uitvaartmandje of uitvaartkistje?

Allereerst gaat het erom wat jullie prettig vinden, een mandje oogt wat liefelijker (zeker bij een klein kindje) maar kan bij begraven altijd een klein beetje zand/aarde door laten, je kunt dat altijd voorkomen door je kindje met het gezichtje helemaal onder het dekentje te stoppen of door je kindje in te wikkelen in het dekentje.
Een kistje laat geen zand/aarde door, maar oogt misschien weer wat minder prettig.

Wij hebben om deze reden ook een collectie uitvaartkistjes met een dessin erop, zo is de aanblik van een kistje al weer fijner,
je kunt zelfs de naam van je kindje laten toevoegen, een tekst of een gedichtje, maar je kunt ook je eigen ontwerp op het kistje laten maken.

Een mandje is prima voor een crematie, maar een kistje kan natuurlijk ook heel goed. De keuze van een mandje of kistje is geheel aan jullie.

Wij bieden jullie een mooie collectie uitvaartmandjes en uitvaartkistjes aan voor een prematuur baby, voldragen baby en ouder kindje, kijk voor een eerste indruk onder het kopje:
 Unieke uitvaartproducten 

Verschillende mogelijkheden voor cremeren of begraven van een kindje