Balseming of Thanatopraxie

Een warm hart voor Thanatopraxie of ook wel balseming genoemd, bij deze methode gebruik je geen koeling na overlijden baby

Wat is balseming, ook wel Thanatopraxie genoemd

Balseming is een methode waarbij geen koeling nodig is.
Balseming is niet mogelijk bij te vroeg geboren kindjes, hierbij is veel meer baat bij de watermethode, voor bij kindjes die in de buik al zijn overleden en van wie het huidje is verkleurd en beschadigd.
Voor voldragen baby’s is het wel al mogelijk, voor oudere kindjes is het zeker een heel fijne methode.

Wat gebeurd er bij Thanatopraxie, of Balseming?

Via een klein sneetje in de hals wordt de halsslagader naar boven gehaald, waarna de balseming vloeistof in de aderen wordt ingebracht.
Het bloed en andere lichaamsvloeistoffen moeten juist uit het lichaam verwijderd worden, (deze zorgen juist voor ontbinding van het lichaam)  dit gebeurd door een klein gaatje in de buik.
 
De hele behandeling duurt ongeveer 2 uur en kan in sommige gevallen thuis plaatsvinden (na obductie kan dit niet). Of anders bij de Thanatopraxateur in de praktijk.

Tijdens de opbaarperiode zal de vloeistof langzaam zijn werking verliezen. In het begin ligt de ontbinding volledig stil en na verloop van dagen zal de vloeistof zijn werking gaan verliezen. Hierdoor komt het natuurlijke ontbindingsproces weer op gang. 
Het voordeel is dat je kindje helemaal niet koud aanvoelt, geen verkleuringen gaat vertonen.
Je hebt met balseming ook geen koeling nodig.

Er is echter wel een groot nadeel, dat je wel aan moet kunnen, en dat is dat het nog moeilijker is om afscheid te nemen omdat je niet ziet dat je baby is overleden. Juist het zien en voelen van de dood helpt bij de gedachte dat je kindje zo niet altijd bij je kan blijven.
Iedere ouder moet bij zichzelf nagaan of Balseming voor hen een goede methode is.